Home » , » BELIAU MENITISKAN AIRMATA DIDEPAN KAABAH - BEKAS PENGARAH FILEM HINA NABI

BELIAU MENITISKAN AIRMATA DIDEPAN KAABAH - BEKAS PENGARAH FILEM HINA NABI

Written By Suatu Perjalanan Maya on Tuesday, October 22, 2013 | 8:29 PM


Arnold Van Doorn

Arnoud Van Doorn, produser filem "Fitna" berasal Belanda yang telah memeluk Islam, kini sedang menunaikan ibadah haji. Van Doorn menyatakan, ia tak sanggup menahan air mata sejak kedatangannya di Mekkah.

Ia merasakan bahawa haji adalah saat paling indah dalam hidupnya. Dalam wawancaranya dengan surat kabar Saudi Ukaz, bekas wakil Ketua Parti Kebebasan (PVV) ini mengaku bahawa di dalam Islam beliau memperolehi apa yang dicarinya selama ini. 

Ibadah haji, tambahnya, dimanfaatkannya untuk memohon ampun atas kesalahannya selama ini.

Seperti diketahui, Van Doorn dahulunya adalah salah seorang produser filem "Fitna". Bersama Geert Wilders, ia membuat filem yang menghina Rasulullah solallahu ‘alaihi wasallam itu pada 2008.

Tetapi kerana filem itu dan juga sikap partinya yang selalu memusuhi Islam telah mengusik hati kecilnya.

Rasa ingin tahu Van Doorn terhadap Islam semakin tak terbendung, hingga beliau mempelajari apa itu Islam yang sebenarnya.

"Saya benar-benar mulai memperdalami pengetahuan saya tentang Islam kerana ingin tahu," kata Van Doorn mengenang saat awal hidayah Islam menghampirinya.

Rasa ingin tahu itu membuat Van Doorn mencari terjemahan Al-Qur'an, hadith, dan buku-buku rujukan Islam. Hari demi hari berikutnya ia lalui dengan membaca dan mengkaji buku-buku itu satu per satu, tanpa meninggalkan aktivitinya yang lain. Selama ini Van Doorn hanya tahu Islam dari mulut orang-orang yang membencinya.

Orang-orang yang dekat dengan Van Doorn sebenarnya tahu bahawa Van Doorn membaca rujukan Islam, tetapi agaknya mereka tidak sampai berfikir bahawa itu akan menjadi jalan hidayah bagi Van Doorn. Kerana lazim dalam dunia mereka, mengkaji sebuah pemikiran atau suatu faham tanpa harus mempercayai dan mengikutinya. Bahkan, tidak sedikit orang yang mempelajari Islam untuk kemudian menyerangnya.

Van Doorn menghabiskan waktu hampir setahun untuk mengkaji Qur'an, Sunnah dan sejumlah rujukan Islam tersebut. Ia juga sempat berdialog dengan penganut Islam untuk mengetahui lebih jauh tentang agama yang menarik hatinya tersebut.

"Orang-orang di sekitar saya tahu bahawa saya telah aktif meneliti Qur'an, sunnah dan tulisan-tulisan lain selama hampir setahun ini. Selain itu, saya juga telah banyak melakukan percakapan dengan Muslimin tentang agama," ujar Van Doorn kepada television Al-Jazirah, Mac lalu.

Semakin lama mempelajari Islam, Van Doorn semakin tertarik. Ia mulai merasakan Islam sebagai sesuatu yang istimewa. Meskipun sebelumnya ia juga memiliki asas Kristian sebagai agamanya, Van Doorn merasakan Islam itu istimewa.

Apa yang selama ini ada dalam kepalanya bahawa Islam itu fanatik, menindas wanita, tidak toleran, membabi buta memusuhi Barat, perlahan hilang dari benak fikirannya. Van Doorn menemukan Islam sebagai sesuatu yang sama sekali berbeza dari apa yang pernah ia sangka.

Van Doorn juga menemukan, Islam adalah agama yang cinta damai. Tidak seperti tuduhan media Barat yang selama ini mengisahkan Islam sebagai teroris.

"99 persen kaum muslimin adalah kuat bekerja dan pecinta damai. Jika lebih banyak orang mempelajari Islam yang benar, semakin banyak orang yang akan melihat keindahan itu," kata Van Doorn.

Jalan hidayah bagi Van Doorn semakin terbuka lebar ketika bertemu dengan seorang Muslim bernama Abu Khoulani, seorang rakannya yang bekerja di Dewan Kota Den Haag. Selain menjelaskan Islam lebih jauh, ia juga menghubungkan Van Doorn dengan Masjid As-Sunnah.

Kini, sebagai penebus atas kesalahannya membuat filem Fitna, Van Doorn menyatakan akan membuat karya besar untuk mengangkat Islam.

“Saya berdoa semoga air mata saya ini mampu menghapus segala dosa yang telah saya lakukan di masa lalu, dan saya akan bekerja untuk menghasilkan karya besar guna mengangkat Islam dan kaum Muslimin setelah kembali dari ibadah haji,” katanya seperti dikutip Ukaz.

Sumber : FB Green Project
Share this article :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. SUATU PERJALANAN MAYA - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger