Home » » SIHAT DARIPADA MAKSIAT

SIHAT DARIPADA MAKSIAT

Written By lurim on Saturday, December 31, 2011 | 12:43 AM


Sejak sekian lama umat Islam telah diperingatkan oleh Allah s.w.t menerusi ayat-Nya bahawa kehidupan dunia ini tidak lain hanyalah kesenangan yang memperdayakan.

Saidina Ali bin Abi Talib pernah berkata: “Hai dunia, tipulah orang lain selain aku. Aku telah menceraikanmu dengan talak tiga. Umurmu pendek, perhiasanmu sulit dan bahayamu sangat besar. Betapa sedikit bekalku, betapa panjang perjalananku dan betapa sunyi jalanku.”

Justeru, di dalam mengabdikan diri kepada Allah s.w.t, manusia ini juga dapat digolongkan kepada dua golongan.

Golongan pertama,  mereka yang taat dan patuh menjalankan perintah Allah s.w.t, dan golongan kedua adalah mereka yang ingkar dangan ketentuan dan ketetapan Allah s.w.t.

Firman Allah s.w.t dalam surah Hud ayat 24 yang bermaksud:

“Bandingan dua golongan itu samalah seperti orang yang buta serta pekak, dengan orang yang celik serta mendengar; Adakah kedua-dua golongan itu sama keadaannya, maka tidakkah kamu mengambil peringatan.”

Orang-orang yang beriman, mereka menyerahkan kehidupannya hanya kepada Allah s.w.t dan bukan kepada selain daripada Allah.

Mereka lebih mementingkan keredaan Allah daripada bermewah-mewah dengan kehidupan dunia, menjaga solat melakukannya dengan khusyuk, menjauhkan diri daripada perbuatan dan perkataan tidak berguna, menafkahkan harta mereka ke jalan Allah, menjaga kemaluan atau kehormatan daripada berbuat kemungkaran, tidak melampaui batas dalam bertindak dan mereka juga sentiasa menjaga amanah.

Begitu juga sebaliknya bagi yang ingkar dan maksiat, mereka berpegang teguh dengan tali syaitan yang menguasai dalam kehidupan mereka.

Firman Allah s.w.t dalam surah al-Mujadalah ayat 19 yang bermaksud:

 “Syaitan telah menguasai mereka, sehingga mereka lupa mengingati Allah; mereka itulah puak syaitan. Ketahuilah! Bahawa puak syaitan itu orang yang rugi.”

Musuh Allah s.w.t, iaitu syaitan menggunakan dua cara untuk mewujudkan pintu godaan ke lembah maksiat, iaitu dengan  lisan ataupun perbuatan. Cara lisan lebih penting daripada perbuatan kerana di situlah terhimpun segala pujuk rayu dalam jiwa. Lisan juga merbahaya kepada tubuh manusia kerananya juga akan membawa hidup penuh sengsara di dalam neraka.

Saidina Mu’adz pernah bertanya kepada Rasulullah s.a.w tentang amalan yang dapat memasukkan ke dalam syurga dan menjauhkan daripada api neraka. Maka Rasulullah s.a.w memegang lidahnya sendiri lalu bersabda: “Hendaklah kamu menjaga ini.”

Selanjutnya baginda bersabda: “Sesungguhnya kita akan dipertanggungjawabkan atas apa yang kita perkatakan.”

Allah s.w.t telah menyingkap rancangan-rancangan musuh-Nya sebagai jalan atau pintu masuk yang akan merosakkan manusia antara lain adalah: Ajakan kepada kejahatan, menanam rasa takut miskin, menyemai nilai-nilai dusta, menanamkan permusuhan antara individu, keluarga, masyarakat hinggalah ke sesuatu bangsa, mencegah daripada mengingati Allah s.w.t sama ada dengan kesenangan atau kesulitan, menghalalkan apa yang diharamkan oleh Allah s.w.t,  menanam rasa putus asa, takjub, ego, takbur dengan diri sendiri, memperbanyakkan harta untuk sekadar disimpan bukan untuk kepentingan umum.

Hasil daripada Allah s.w.t menyingkap pintu-pintu musuh Allah ini, maka lahirlah manusia yang terpaut dengan ajakan serta bisikan yang mendatangkan kerosakan pada kehidupan manusia itu sendiri.

Dengan pujuk rayu dan godaannya, maka akhirnya ramailah manusia yang bergabung menjadi pengikut kemaksiatan ini. Dengan demikian, mereka yang di bawah takluk dan lemas dalam godaan maksiat akan jatuh ke dalam lumpur dan lembah kesesatan. 

Manusia yang hidup di dalam kemaksiatan adalah mereka yang mengikut hawa nafsunya dan menjadi pengikut jalan para perosak. Mereka ini tidak mendapat petunjuk dari Allah s.w.t sedikit pun.

Di dalam hatinya terdapat sifat-sifat tercela seperti tamak, hasad dengki, iri hati, malah mendorong ke arah kemaksiatan dan kederhakaan kepada Allah s.w.t. Saidina Ali berkata: “Yang paling aku takutkan menimpa kamu adalah panjang angan-angan dan mengikuti hawa nafsu. Panjang angan-angan dapat melupakan kehidupan akhirat, sedangkan mengikuti hawa nafsu dapat menghalang-halangi kebenaran.” 

Pelaku maksiat sudah tentu mereka yang dikalahkan oleh hawa nafsunya, kebatilan menguasai hati, mereka melupakan Allah s.w.t semasa melakukan maksiat dan dikuasai oleh para syaitan.

Maka ingatlah bahawa musuh Allah ini sentiasa mengintai-intai sasarannya dan menunggu mangsanya untuk dijerumuskan ke dalam jurang yang dalam.

Dalam sebuah hadis, Rasulullah s.a.w menjelaskan bahawa maksiat tidak akan dilakukan semasa hati seseorang itu beriman kepada Allah s.w.t.

Rasulullah bersabda dengan maksudnya: “Tidaklah beriman seseorang penzina itu ketika berzina, tidak beriman seorang pencuri itu ketika mencuri, tidak beriman seorang penenguk arak itu ketika ia menenguknya dan tidak beriman orang yang merampas harta yang tinggi nilainya itu ketika merampasnya.” (Riwayat Bukhari)

Susunan ISMAIL DASUKI
ummatanwasatan.net
Share this article :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. SUATU PERJALANAN MAYA - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger