Home » » KISAH DOKTOR YANG DIANGGAP SOMBONG

KISAH DOKTOR YANG DIANGGAP SOMBONG

Written By amirulyaacob on Thursday, May 17, 2012 | 11:01 PMSeorang doktor meluru masuk ke ruang hospital dalam keadaan tergesa-gesa selepas mendapat panggilan kecemasan dari pihak hospital..

Dia menukar pakaian dan terus meluru ke blok pembedahan..dan mendapati ayah kepada budak yang berada dalam bilik pembedahan sedang berdiri menunggunya..apabila si ayah melihat doktor itu, dia terus berteriak..

"kenapa kamu ambil masa yang lama untuk datang..?? kamu tahu tak anak saya dalam bahaya sekarang ni..?? kamu tak ada rasa bertanggungjawab ke..??"

doktor tersebut tersenyum dan berkata,

"Saya minta maaf, saya berada di luar hospital dan saya datang sepantas yang mungkin selepas mendapat panggilan kecemasan tu..dan sekarang, saya harap anda bertenang..jadi, saya dapat buat kerja saya.."

"Bertenang kamu kata..?! kalau anak kamu berada dalam bilik 2 skrang ni, bolehkah kamu bertenang..??kalau anak kamu mati sekarang nie apa yg kamu buat..??kata si ayah dgn marah..

Si doktor tersenyum lagi dan berkata..

"Saya akan kata bahawa Allah telah berfirman dalam kitab-Nya yg suci " daripada Allah kita datang dan kepada-Nya kita kembali"..doktor tidak akan mampu untuk memanjangkan hayat seseorang..Insya-Allah kami akan cuba yg terbaik utk anak kamu.."

"Memberi nasihat bila kita tidak mengalaminya memang senang..!" gumam si ayah..

pembedahan tu mengambil masa beberapa jam..tidak lama kemudian, si doktor keluar dengan gembira..

"Alhamdulillah..anak anda selamat..!" dia terus berjalan tanpa menghiraukan si ayah "kalau kamu ada sebarang soalan..kamu boleh tanya jururawat..!"

"Kenapa doktor tu sombong sangat..?! tak boleh ke dia tunggu beberapa minit supaya saya dapat tanya beberapa soalan tentang anak saya..?!"komen si ayah selepas melihat jururawat..

Jururawat itu berkata sambil air mata mengalir di pipinya,

"anaknya meninggal dunia semalam dlm kemalangan jalan raya..dia berada dalam upacara pengebumiaan anaknya ketika kami menghubunginya untak pembedahan anak encik..dan sekarang dia telahpun menyelamatkan nyawa anak encik, dia tergesa-gesa utk menghabiskan upacara pengebumiaan anaknya.."

::Never judge anyone..... because U never know how their life is & what they're going through :
Share this article :

+ comments + 2 comments

May 17, 2012 at 11:14 PM

jangan terlalu cepat menafsir

May 18, 2012 at 7:53 AM

selalu kena berprasangka baik kan :)

Post a Comment
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. SUATU PERJALANAN MAYA - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger