Home » » ELAK SAMBUT VALENTINE’S DAY

ELAK SAMBUT VALENTINE’S DAY

Written By lurim on Friday, February 11, 2011 | 4:34 PM


Assalamualaikum & salam sejahtera buat semua sahabatku,

Em.. nampaknya dah makin ramai rakan-rakan blogger yang dah mula memuatkan entri blog-blog mereka dengan  isu berkaitan  Valentine's Day ni.. Nampaknya dah makin ramai yang sedar tentang Salah satu propaganda Yahudi dalam menghancurkan umat islam ini.. Semoga Allah melindungi kita semua dari segala bala-bencana dan semoga kesucian Islam terus terpelihara sehingga keakhirnya amin.... 

Di bawah adalah Artikel yang saya perolehi dari JAKIM berkaitan Valentine's Day semoga ia memberi manfaat kepada semua...


Perayaan Hari Kekasih atau Valentine’s Day mula membudayai kalangan  masyarakat kita khususnya di kalangan muda-mudi, sekitar akhir tahun 1980-an  beriringan dengan munculnya siaran-siaran televisyen yang banyak mengupas  dan menayangkan iklan ataupun filem-filem yang bertemakan perayaan tersebut.  Perayaan Hari Kekasih semakin dikenali oleh generasi muda kesan dari budaya asing yang masuk melalui berbagai saluran media sama ada media cetak  mahupun elektronik. Perayaan ini dikenali oleh mereka sebagai perayaan hari berkasih sayang, yang menurut mereka adalah saat yang paling tepat untuk  mengungkapkan perasaan cinta dan kasih sayang kepada mereka yang dicintai atau dikasihi. 

Perayaan ini biasanya diraikan di kafe-kafe, hotel-hotel atau tempat-tempat yang romantik, yang mana setiap pasangan memberikan hadiah berupa bungkusan coklat atau bunga yang bertuliskan perkataan ‘I wish you will be my  valentine’  kepada orang yang dikasihi. Setelah itu diadakan pesta-pesta yang  diisi dengan hiburan seumpama nyanyian, tarian dan  sebagainya. Ini tidak  menghairankan kerana budaya ini sememangnya diimport dari budaya barat  yang bersifat serba boleh dan hedonisme (menurut hawa nafsu).  Kebelakangan ini, pesta perayaan Hari Kekasih dirayakan dengan pelbagai  sambutan yang tidak bermoral seperti yang dilaporkan oleh media massa, mereka banyak menghabiskan malam perayaan tersebut  dengan berpasangpasangan serta bergaul bebas dan sebahagiannya diakhiri dengan pesta seks.  

Perkara ini pernah dikomen oleh Ku Seman Ku Hussain dalam akhbar Utusan Malaysia bertarikh 14 November 2000 bertajuk ‘Apa dihairankan dengan parti buih.’ Beliau mengulas bahawa serbuan yang dibuat oleh pihak berkuasa ke atas ‘parti buih’ di Bangsar yang diraikan dengan tarian bogel dan pakaian mandi itu tidak menjadi hairan kerana beberapa tahun sebelumnya pernah ada penganjur yang ingin mengadakan parti yang serupa bersempena Hari Kekasih  tetapi mendapat tentangan pihak jawatankuasa Masjid Abu Bakar al-Siddiq, Bangsar.    

Antara contoh-contoh sambutan yang diadakan adalah melalui program TV yang ditayangkan atas nama ‘Valentine’s Special.’ Di samping itu, didapati mereka  sibuk memilih kad-kad ucapan Hari Kekasih, menempah cenderahati, jambangan  bunga dan tempahan untuk makan malam bagi merayakan hari tersebut  bersama pasangan masing -masing. Pihak hotel pula menawarkan pakej-pakej  istimewa seumpama ‘Makan Malam Hari Kekasih atau Hidangan Makan Malam  Romantik’  dan sebagainya yang mempunyai tujuan untuk menyambut Hari Kekasih

Bagi merungkaikan isu ini, kita perlu mendalami dan memahami apakah maksud di sebalik Valentine itu sendiri serta asal-usul ia menjadi sebuah perayaan? Dari sudut bahasa, Valentine dalam bahasa Inggeris atau  Valentino dalam bahasa  Itali adalah berasal daripada nama sebuah keluarga  berbangsa Rom, iaitu Valentinus yang juga berasal daripada bahasa Latin iaitu valens yang bermaksud;  kuat, aktif, sihat dan seumpamanya (laman web  Behind The Name: The Etemology and History of First Name).  

Menurut sejarah pula, perkataan Valentine  diambil sempena nama seorang paderi besar Kristian pada zaman pemerintahan Ratu Isabella dari Sepanyol iaitu  Saint Valentine. Jasa beliau yang telah berjaya menumpaskan kerajaan Islam di Cordova, Sepanyol pada 14 Februari 270 Masihi begitu bermakna bagi Ratu  Isabella sehingga dianggap sebagai kekasih rakyatnya sendiri. Justeru itu, 14  Februari disambut setiap tahun oleh rakyat Cordova  bagi merayakan  kemenangan tersebut dengan dinamakan hari Valentine. 

Terdapat tiga pendapat mengenai asal-usul Hari Valentine. 

Pendapat pertama

Pertama, Hari  Valentine bermula semasa pemerintahan empayar Rom iaitu dengan menetapkan  14 Februari sebagai hari cuti bagi orang Juno, ratu kepada dewa-dewa dan dewidewi Rom. Hari  berikutnya iaitu 15 Februari bermulanya Pesta Lupercalia iaitu  perayaan tradisi bagi masyarakat Rom di mana pada malam pesta tersebut,  nama-nama gadis Rom ditulis di atas kertas dan dimasukkan ke dalam bekas.  Setiap pemuda akan mencabut nama di dalam bekas itu dan nama yang terpilih  akan menjadi pasangannya di sepanjang pesta berlangsung.  

Pendapat kedua

Pendapat kedua pula menyatakan pada 14 Februari 270 Masihi, St. Valentine  dibunuh kerana pertelingkahannya dengan Raja Romawi yang diperintah oleh Raja Claudius II (268-270M). Pada waktu itu Raja Claudius telah membatalkan  semua perkahwinan dan pertunangan kerana Rom banyak terlibat di dalam  peperangan. Menyedari hakikat itu, St. Valentine dan St. Marius telah  mengahwinkan orang-orang Kristian dengan pasangan mereka secara rahsia. Akibat perbuatan tersebut, St. Valentine telah ditangkap dan diheret, yang  akhirnya dihukum belantan sehingga mati serta dipenggal  kepalanya pada 14 Februari dalam tahun 270 Masihi. Bagi memperingatinya sebagai simbol ketabahan, keberanian dan kepasrahan dalam menghadapi cubaan hidup, maka  14 Februari dijadikan sebagai hari memperingati kematian St. Valentine sebagai  upacara keagamaan.  

Pendapat ketiga

Manakala pendapat ketiga mengatakan Hari Valentine  diambil daripada nama seorang paderi yang paling berpengaruh pada zaman pemerintahan Ratu Isabella dari Sepanyol iaitu St. Valentine yang status kedudukannya adalah di tempat kedua tertinggi selepas Pope. Apabila St. Valentine menyatakan hasrat untuk berkahwin dengan pasangannya dari pengamal protestan sewaktu kerajaan Sepanyol berjaya menumpaskan kerajaan Islam, timbul kegemparan rakyat Cordova kerana St. Valentine merupakan seorang Paderi Katolik yang tidak boleh berkahwin dengan pengamal Protestan, lebih-lebih lagi paderi sememangnya tidak boleh berkahwin. Tindakan St. Valentine yang mengambil keputusan berkahwin dengan pasangannya itu telah menimbulkan rasa murka Ratu Isabella, lalu memenjarakannya buat sementara waktu. Ratu menetapkan 14 Februari sebagai hari Kekasih untuk St. Valentine sendiri.  

Sejarah di atas jelas menunjukkan bahawa Hari Valentine merupakan perayaan keagamaan yang disambut oleh umat Kristian. Malah sekiranya kita merujuk kepada kenyataan-kenyataan pihak Kristian pada hari ini, mereka masih menganggap Hari Valentine sebagai satu ritual di dalam agama Kristian.  

Di dalam laman web  Spiritrestoration.org: The Premier, Ecumenical Christian Website. A Resource For Mature Christians and Scholars di bawah topik Definition of religious Holy Days (Pengertian Hari-hari Suci keagamaan), di bawah indeks Saint Valentine’s Day menyebut bahawa: “Christian celebration of the love of God presented in Jesus and in the lives of Christian believers. St Valentine was a 3rd century martyr. This day is widely observed in the USA as a secular celebration of love.”  Bermaksud : Perayaan Kristian terhadap kecintaan kepada Tuhan, dipersembahkan buat Jesus dan di kalangan penganut Kristian, St. Valentine merupakan syahid abad ketiga. Hari ini dilihat begitu meluas sekali dirayakan di USA sebagai perayaan cinta di zaman sekular.   

Termaktub di dalam laman web Catholic Encyclopedia pengiktirafan bahawa walau dalam apa jua versi berkenaan dengan St. Valentine, kesemua mereka adalah dianggap sebagai syahid. Petikan menyebut :  At least three different Saint Valentines, all of them martyrs, are mentioned in the early martyrologies under date of 14 February. Bermaksud : Sekurang-kurangnya terdapat tiga orang St. Valentine yang berbeza, kesemua mereka merupakan syahid, ianya disebut sebagai golongan syahid yang terawal pada tarikh 14 Februari.      

Manakala Britain Broadcasting Company (BBC) News Online Network melaporkan pada hari Ahad, 14 Februari 1999 bahawa terdapat dakwaan daripada biarawan di Gereja  St. John Duns Scotus di Glasgow, Scotland bahawa wujudnya tulang Valentine yang syahid, ianya merupakan servis istimewa hari Valentine pada hujung minggu serta diletakkan di ruang pameran sebagai pameran umum dengan termaktub di atas kerandanya tulisan ‘Corpus St. Valentine Martyris’. Dikatakan bahawa mayatnya telah diletakkan di ruang sayap Gereja St. Francis semenjak berabad lamanya, dan enam tahun lepas mereka baru sahaja meletakkannya di dalam keranda kayu di dalam kotak  kadbod di atas almari berhampiran rumah gereja. 

Dalam pada itu, nama St. Valentine juga sering digunakan oleh gereja-gereja Roman Katolik bersempena mengingati jasa-jasa tokoh agama tersebut, seumpama St. Valentine Church  di Philadelphia, Pennsylvania,  St. Valentine’s Catholic Church di Peru, Illinois,  St. Valentine Church  di Bethel Park, Pennsylvania,  St. Valentine Church di Thonstetten, Moosburg, Munich dan  St. Valentine Church di Buffalo, New York. 


Berdasarkan fakta-fakta di atas, jelas bahawa Hari  Valentine merupakan salah sebuah perayaan yang menjadi amalan ritual di dalam agama Kristian. Ini sekaligus bercanggah dengan prinsip Islam yang tidak membenarkan umatnya meniru identiti atau cara hidup agama lain lebih-lebih dalam soal yang melibatkan aqidah Islam.  

Islam sangat prihatin dan sangat menginginkan supaya umatnya mempunyai identiti yang tersendiri dan berbeza dengan identiti umat yang lain. Kerana itu penghayatan akidah Islam, pelaksanaan ibadah, muamalah dan akhlak serta tradisi-tradisi yang ada pada umat Islam tidak boleh sama dan serupa dengan umat lain. Dalam erti kata lain umat Islam tidak boleh mencampur adukkan akidah dan peribadatan agamanya dengan akidah dan peribadatan agama lain. Ini berdasarkan firman Allah S.W.T.;




“Katakanlah (wahai Muhammad): Hai orang kafir. Aku  tidak akan menyembah apa yang kamu sembah dan kamu tidak mahu  menyembah  (Allah) apa yang aku sembah. Dan aku tidak akan  beribadat secara kamu beribadat dan kamu pula tidak mahu beribadat secara aku beribadat.  Bagi kamu agama kamu, dan bagi  aku agamaku.” (al-Kafirun ayat 1-6) 

Demikian juga penampilan peribadi umat Islam tidak boleh sama dengan umat lain dalam hal-hal bersifat individu, misalnya dalam hal berpakaian, minuman, hiasan rumah, gaya hidup, penampilan dan sebagainya yang dikhuatiri bercanggah dengan identiti dan syariah Islam.  Hukum Islam jelas dalam hal melarang umatnya meniru atau menyerupai budaya dan cara hidup orang bukan Islam. Ini berdasarkan sebuah hadith Rasulullah s.a.w.;


 “Sesiapa yang mengamalkan  perkara yang bukan dari pada  amalan kami maka ia akan ditolak.”  
Riwayat al-Bukhari dan Muslim

Dalam hal ini Panel Kajian Aqidah (PKA) dan Panel Kajian Syariah (PKS) Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telah memutuskan bahawa “Amalan menyambut Hari Valentine’s Day adalah haram dan bertentangan dengan ajaran Islam”.  Manakala  Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia kali ke-71 yang bersidang pada 22 hingga 24 November 2005 memutuskan: “Bahawa amalan merayakan Valentine’s Day tidak pernah dianjurkan oleh Islam. Roh perayaan tersebut mempunyai unsur-unsur Kristian dan amalannya yang bercampur dengan perbuatan maksiat adalah bercanggah dan dilarang oleh Islam. Oleh itu amalan  meraikan Hari Kekasih tidak digalakkan oleh agama Islam”.

Pada yang malas nak baca kat sini boleh download & Simpan artikel ni dalam bentuk file PDF Klik Sini

Sahabat semua boleh juga baca isu ini di blog sahabat saya redzuan ridz.blogspot.com : Valentine's Day : Catatan Kisah Sebenar Disebaliknya

Share this article :

+ comments + 2 comments

February 11, 2011 at 4:51 PM

nice entri mirul.. kawan link kan entri kamu di entri ku yg ni ye.. http://www.fariqscorpio.com/2011/02/perlukah-memperingati-hari-kekasih-aka.html bagi membetulkan ape yg tersilap.. :p

February 11, 2011 at 5:09 PM

terima kasih fariq.. sama2 lah kita menyebarkan perkara yang baik kerana ia adalah satu dakwah :)

Post a Comment
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. SUATU PERJALANAN MAYA - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger